joi, 19 noiembrie 2009

Indecent

Strategia mea e très simplă. Nu fac, nu mă pasionează să vorbesc despre, de altfel nici n-aş avea ce zice, nu citesc nimic în materie de aşa ceva. Ieu mă uit pe poze. Nu ştiu cum vine asta, îmi trezeşte interesul, dar nu mă preocupă.

Sunt fel dă fel de saituri şi forumuri pe tema asta. Da ştiu, voi nu vă uitaţi, de-aia vă şi zic eu. Mno, şi ăia pe-acolo sunt care mai de care mai cunoscători şi pricepuţi, fiecare deţine tactica supremă şi piatra filozofală. Doar adevăraţii specialişti, ăi care se pricep la teorie şi nici practica nu-i omoară, ştiu cum se împart "pasionaţii" din acest domeniu: avem (vorbesc din auzite) neiniţiaţii - gură-cască, dacă e să facem un spirit de glumă -, apoi învăţăceii fără pretenţii, care se străduie pentru că trebuie, şi aici intră familiştii, amatori cum ar veni, oameni care au o idee vagă şi cum-necum se descurcă. După ăştia sunt cei care trăiesc cu iluzia că se pricep şi nu poţi să-i convingi alminteri, mediocri care dacă ştiu cum arată, se simt cel puţin zei în domeniu - ăştia sunt peste tot. Între mediocri şi adevăraţii maeştri nu-i decât un mic mare pas, aici ori eşti bun, ori eşti degeaba. Guru ăştia care le combină în toate chipurile, de nici nu ţi-ai putea închipui că se poate şi aşa, te fac să crezi că doar pare complicat, pentru că în fapt ar fi greu să gândeşti atât de simplist. Asta e fraiereală, în realitate arată simplu doar pentru că e în asemenea măsură de complicat şi depinde de atât de multe, încât e imposibil să vezi dincolo de aparenţe.

Pentru că aici, în afară că trebuie să pricepi practic procesele fizice şi chimice - în teorie ceva mare nu intră în ceva mic, deci n-ai avea cum să le "combini", dar practica a arătat că se poate, şi alte exemple nu pot să vă dau că nu le am cu ştiinţele exacte, ziceam, în afara de asta, trebuie să ai şi fler, talentul ăla de a face totul să fie o artă, un simţ care să îţi spună unde, cât, în ce fel, în care moment, când bagi, când scoţi. Şi să nu mai vorbim de experienţă. E suficient să lipsească un singur astfel de ingredient şi rezultatul va fi unul care să răspundă unei simple nevoi primare.

Acum nu pot să spun că nu am încercat şi eu, am totuşi o vârstă. Asta e precum fumatul, mulţi o fac fără să priceapă clar de ce... că aşa se obişnuieşte. Mie mi se pare absurd să te chinui când vezi că nu le ai, doar ca să demonstrezi că eşti în rândul lumii. Dacă am accepta mai des că se poate şi fără activităţi a căror lipsă, în mod aparent, este de neimaginat, cred că am fi puţin mai relaxaţi. Dar, de, e cumva paradoxal.

Eu am renunţat, după cum am zis, găsesc totuşi o plăcere în a mă uita la poze. Probabil are nevoie şi mintea de un stimul. Mă satur cu privitul, am suficientă imaginaţie, zic. În principiu mă uit aici şi aici, ei au cele mai elocvente imagini, urmăresc întregul proces, surprind detaliile, ce mai, e o poezie fotografică. Azi însă m-am surprins citind despre cum se face. Ca în orice domeniu, când realizezi că te încearcă o plăcere pentru ceva ce consideri a fi de neconceput, ai un şoc. Presupun că în cazul meu asta nu se poate numi decât perversitate culinară. Pentru că despre gătit era vorba...

24 de comentarii:

  1. Ieri priveai pozele...azi citești cum se face... mâine faci piața și îți pui șorțul de bucătărie? Hai, curaj!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tanti Jeni, chiar crezi ca pot face eu ceva atat de obscen?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, Ioana, ne putem intalni maine la 18:30, plzzz

    RăspundețiȘtergere
  4. Oana, da.
    Mesieu Hadean, nu aveti pentru ce, pozele dumneavoastra sunt delicioase :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar nu mi-a intrat comentariul, aşa că mi-am creat un link! Nah!
    Deci, ce ziceam... Ah, da:
    Şi eu, ca şi tanti Jeni de altfel, cred că te apropii periculos de mult de zona fierbinte a aragazului. Iar dacă ai început să şi citeşti, nu doar să te uiţi la poze, nu mai e decât o juma' de pas... Trădezi nobilele idealuri ale Vărsătorilor. Treaba ta! Să nu zici că nu te-am avertizat!
    And btw: vizitând blogul haideanului, mai că-mi vine să mă reapuc de gătit... Piei, ispită!

    RăspundețiȘtergere
  6. Protestez! De ce nu-mi apare numele real? Adică "silavaracald"! =))
    Dar cred că protestez degeaba, că eu am completat rubricile cerute...
    Oricum, e bine să ştii măcar tu că eu mi-am tocit deştele pe taste, nu nesuferita aia de madam bancea!

    RăspundețiȘtergere
  7. sigur că am pentru ce. faptul că mă vizitezi e lucru mare pentru mine:-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Shevelece, te facea ca nu pricepi cand ti-am zis ca e o conspiratie.
    Presupun ca urmatorul pas logic este sa vad daca exista vreun bucatar care sa vrea sa ma initieze in tainele astea... ale bucatariei. Se stie ca barbatii sunt bucatari mai pricepuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie sa recunosc ca, din prudenta, nu va vizitez atat de des. Retetele dumneavoastra imi provoaca goluri in stomac si ameteli :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ok, hai sa incerc sa te ajut!
    Deci, pe "pestisorul de aur" nu ti-l pot da, ca are angajamente pentru tot anul. Ramane doar hadeanul, care, avand in vedere felul in care arata... preparatele lui, adica, e exact ce ai nevoie: mentorul din bucatarie. Stiu ca esti timida, asa ca ma ofer sa incerc un... cum ii zice... un aprouciment cu el! silavaracald

    RăspundețiȘtergere
  11. auoleu, şezi cuminte cu aprucimentul şevelece, ieu glumeam ironic la adresa mea, faptul că ştiu să curăţ cartofi nu e suficient să mă recomande pentru o carieră în bucătărie.

    RăspundețiȘtergere
  12. poze delicioase?????????ufffff si ce miros fain imprastie. =))

    RăspundețiȘtergere
  13. Măi, deja suntem cam mulţi anonimi, aşa că să ne identificăm! Io-s şeleveceaua, mâţa zbârlită! Tu? :)

    RăspundețiȘtergere
  14. dati-o anonima, dar va rog sa va semnati.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pot jura ca pana la ultima fraza nu-mi imaginam despre ce vorbesti (other than the obvious thing).

    RăspundețiȘtergere
  16. alex, sa nu ma minti :))
    dupa cum am spus si pe fain, stiu ca nu am spus ce trebuia cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ioana, acuma-s anonimă de-a binelea, aşa că... am o rugăminte.
    Du-te, când ai timp şi simţul umorului la tine, acasă la pdm. Eu m-am stricat de râs. Am impresia că ceva nu-i în regulă cu mine atâta timp cât eu râd la chestii care se pare că-i dezgustă pe unii... ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Vai, vai!
    Dar nu trebuie sa-l citesti pe tot, deodata! ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. pai, nu trebuie sa-l citesti pe tot deodata!
    ia-l pe paragrafe! ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. oricum, s-a-ntors lumea, maica, cred ca e normal sa razi la ce-i dezgusta pe unii, pe mine ma deprima ce-i amuza pe aia de-i degusta.

    RăspundețiȘtergere
  21. =)), din nou! te pup, dar nu pe frunte, că nu ştiu unde vrea să aşeze pdm-ul acolo, după noua lui ordine anatomică! Deci, te pup în... general! =))

    RăspundețiȘtergere