marți, 16 februarie 2010

Delir

Duc lipsă de perspectivă clară. Mi-am uitat ochelarii undeva, unde n-am idee. În mod normal m-aş agita, dar ştiu sigur că nu i-am pierdut. Aştept să apară. Între timp, dumnezeu cu mila şi cu treburile mele pe ziua de azi.

Şi Ceaţă. M-am trezit la 7 şi 10. La 7 şi 10 trebuia să fiu la serviciu. Este sigur a treia sau sigur a patra oară când mi se întâmplă asta în 2 ani.. Nu fac parte din categoria celor care pun două sau patru puncte în loc de trei sau care lasă spaţiu înainte de virgulă şi nu lasă după. Doar că de ce nu as pune punct după punct? Susţin punerea de semne de punctuaţie după semnele de punctuaţie;.!

Totul a început într-o marţi din noiembrie. De-atunci trăiesc o mare conspiraţie, Dan zice că a evreilor. Timpul chiar că e relativ, trei ceasuri rele se pot transforma lejer în trei luni. Orice începe într-o marţi, nu se mai termină niciodată.

îN Mateo au ceaiuri, mai nou. "Ediţia de toamnă"... aşa scrie pe pliant, ce! Au schimbat şi playlistul, aşa, hodoronc~tronc, după câţiva ani. Sunt descumpănită. Pe cuvânt că totul pare brusc altfel, acum că nu ştiu sigur când vor apărea ochelarii mei. Imposibilitatea de a privi corect îmi dă senzaţia că sunt într-un univers paralel.

Privind în urmă, totul ar trebui să pară o glumă. După ce m-au inundat, proprietarul a vrut bani ca să zugrăvească. Banii mei ca să zugrăvească apartamentul lui. În plus, şi banii pe care mi i-a dat vecinul-vinovat pentru reparaţia laptopului. Laptopul meu, banii mei. N-am vrut să-i dau, a zis să plec şi în două ore eram dusă. Nu se aştepta pentru că seara m-a sunat să mă întrebe când mă întorc. Am lăsat acolo 4 milioane, plătiţi în avans, şi doi ani de dulce linişte plictisitoare.

Am mai terminat o carte de ROB. La întâmplare. Zilele astea nu pot să citesc altceva. La fiecare final de lectură mă simt ca şi cum m-ar fi părăsit iubitul. Nevinovată. Aştept OSM.

M-am mutat la o doamnă drăguţă care mi-a povestit că îmi ia patru milioane pe lună şi că ea o să plece în Franţa în două săptămâni. Asta era în noiembrie, ziceam. Apartamentul distrus de ultima "chiriaşă" căreia nu-i luase bani pe chirie şi care, în schimb, nu plătise nicio factură. Dar distrus, nu aşa în glumă... A descoperit dumneaei, doamna drăguţă, nişte jurnale ale fetei şi a constatat că se ocupa cu ceva treburi sataniste. Mi-a împărtăşit impresiile şi mi-a arătat că nişte poze pe care le-a făcut fetei, tocmai acelea!, nu ieşiseră. Apoi a plecat şi m-a lăsat să dorm singură în apartamentul distrus, pe o improvizaţie de saltea şi cu poveştile despre fata satanistă care nu a ieşit în poze.

Mâine este ziua lui. Mă gândesc că nu pot să scap cu un buchet de flori şi o cutie de bomboane. Deşi…
L-am întrebat de 10 ori, în modul cel mai subtil: "Nu mai bine îţi dau bani în loc să mă gândesc ce cadou să-ţi iau?", iar el, subtil ca şi mine, mi-a răspuns: "Eu te vreau doar pe tine".

Deci doamna trebuia să plece în noiembrie. Între timp mi-a dat Lăcrămioara un pat de campanie. La sfârşitul lui decembrie, lună de chin şi convieţuire cum nu mi se mai întâmplase de când am terminat facultatea, am întrebat subtil, aşa cum mi-e obiceiul: "În cazul în care plecaţi până la revelion, e vreo problemă să-l fac aici?"
Nu faci ncio brânză cu subtilitatea, zilele trecute s-a întâlnit Dan cu doamna. Întâmplător. Nu în Paris. Am plecat lăsând în urmă alte patru milioane şi câteva iaurturi în frigiderul care nu funcţionase oricum toată luna.

Şi-am vrut să mă duc la biserică. Mi-am zis, doamne, e clar că avem probleme, hai să stăm de vorbă şi să ne împăcăm. Vin eu la tine. Ningea mărunt şi se înserase. Dau să deschid uşa. Dinăuntru femeia de serviciu strigă la mine nervoasă: „Da’ tu nu vezi că am închis, ce-ai de tot tragi aşa?” După ora şapte se închide la credinţă. M-am închinat.

Acum căutăm să ne mutăm iarăşi. Motive din cele mai diverse: vecina de jos m-a ameninţat că ne pune lipici pe clanţă dacă mai scutur ceva pe geam. Dedesubt e rău, deasupra e rău, la naiba. Mă deprimă balamucul mutărilor, imposibilitatea de a-mi crea alte tabieturi, alunele din ciocolată, autobuzele care au mereu acelaşi traseu.

N-am perspectivă. Sau e de la fără ochelari.

17 comentarii:

  1. Un text excelent! Daca ai mai si trait toate astea, meiti pe deplin sa-ti gasesti ochelarii. Pardon, sa apara dumnealor...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nina, crede-ma ca n-am imaginatie. Daca n-ar fi, nu s-ar mai povesti. :)) Multumesc pentru apreciere, mi-era ca e mult prea lung.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce-mi place sa citesc la tine! Ai un fel de-a scrie in ordinea dezordonata cum ii vin ideile in cap unui om obisnuit! Sari de la una la alta cum fuge gandul si ador asta la tine! Eu mereu incerc sa tin d-un fir, de-o introducere, un cuprins si-o incheiere care sa "se lege".
    Tu le-asezi cumva, nu stiu cum sa zic sa nu sune aiurea caci le-asezi fain, dar amestecat cumva, dezordonat... fermecator!
    Esti o scumpa, ma faci sa rad si sa ma ingrijorez cu intensitati egale, de la un paragraf la altul, ma surprinzi si ma incanti!
    Micul meu dus rece-cal, Ioana draga, oriunde te-ai muta daca pleci de aici si te lasi de povestit te gasesc si-n gaura de sarpe si-ti pun lipici pe clanta!
    (zic asta ca vad ca e destul de convingator:P)
    Te imbratisez si sper sa gasesti un camin fain pentru voi doi frumosilor!
    Ca vorba ceea.. omul sfinteste locul!
    Cat despre cadou, tu chiar esti ceva frumos de primit in dar! Domnul Dan trebuie ca e un foarte fericit! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. No, daca vrei tu sa te simti vinovata... asteapta :D

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce, exista si varianta in care nu trebuie sa astept? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Laura, draga mea, frumos si elegant ca tine putini stiu sa laude. Multumim pentru ganduri si urari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Te inteleg perfect. Noi blogerii suntem mai tot timpul nemultumiti de gazduire. Si eu m-am mutat de cateva ori din cauza asta :D . Da nu cred ca-i neaparat din cauza ochelarilor. Desi e adevarat ca majoritatea clauzelor din contract care iti creeaza probleme sunt scrise cu litere foarte mici. Te-ai gandit sa-ti iei propriul domeniu ?

    RăspundețiȘtergere
  8. ... Si tu ii pui pasta de dinti, apoi picatura si la final acid sulfuric... tot pe clanta. Si sunteti chit :P

    RăspundețiȘtergere
  9. 1. Pisica nebuna ti-a pitit ochelarii
    2. Promite-i ca ai visat aseara ca ia Dinamo campionatul, e cel mai frumos cadou EVER pentru el!
    3. Iaurturile sunt acum expirate!

    RăspundețiȘtergere
  10. Asta-mi aduce aminte de
    http://ro.wikisource.org/wiki/Balada_chiria%C5%9Fului_gr%C4%83bit

    RăspundețiȘtergere
  11. Hai c-a intrat aiurea, ca de obicei.
    Adică, de Balada chiriaşului grăbit, de G. Topârceanu. Doar că are savoare mai multă, că sunteţi doi!

    RăspundețiȘtergere
  12. prea lung textu ăsta. scrie mai puțin, spre deloc. îți iese mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Adrian, tocmai, ca am primit fro cateva invitatii de a ma muta pe un domeniu sau altul, dar pe unele le-am refuzat, pe altele le-am facut cadou. Cand e cu bani ne plangem de conditii, cand e gratuit ne fandosim... asa suntem noi blogerii, niste simandicosi.

    Ema, uite nu m-am gandit sa-i spun ca ii pun si eu lipici daca imi pune ea mie!

    Adi, nu ma pricep prea bine... i-am spus ca a luat Dinamo campionatul (nu ca am visat) si a ras de mine. Si da! pisica cred ca era trimisa de evrei!

    Shelevece, hahahhahhah, tare asta, n-o stiam, ni se potriveste.

    Anonim, la tăţi vi-i greu.

    RăspundețiȘtergere
  14. să mai râdeţi altădată de mine că mă mut de colo colo!
    îţi spun eu: tot la mine în Africa e mai bine. hai, când vii? tu faci un documentar frumos despre noi, noi facem din tine papa bun. dă-i încolo de ochelari! nu îţi mai bate capul cu ei.
    dacă nu vrei să faci documentar, noi tot vrem să facem din tine papa bun.

    RăspundețiȘtergere
  15. vorba bancului (l-a spus dan vineri), n-am sanse sa va mancati nevestele, nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. ADOR SA TE CITESC.... MA Regasesc in tot ce scri.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mersi, Flavia. Stiu ca te regasesti uneori, si eu sunt la fel de dezordonata in minte ca si tine :D

    RăspundețiȘtergere