marți, 9 martie 2010

Planuri pentru o casă

Vreau să colecţionez fluturi vii. Fluturi mari cu aripi moi, rotunde, într-o singură culoare, albaştri şi un galben mai mult spre crem. Să am globuri mari de sticlă în care să îi las liberi. Fluturi care să vină neapărat din ţări exotice, nu le ştiu numele, dar sunt locuri în care e mereu soare, chiar şi noaptea, locuri în care fluturii şi florile cu aripi mari umblă în roiuri. Vreau să merg să îmi culeg singură fluturii rotunzi şi să mi-i aduc acasă în cufere de lemn, după o călătorie cu vaporul în jurul lumii.

Vreau să locuiesc într-o casă îmbrăcată în iederă, să am la intrare două rânduri de scări în formă de arc, să nu ştiu niciodată pe care parte să urc mai întâi. Atunci când aş fi îngândurată să pot să urc şi să cobor încontinuu, fără să-mi dau seama, ca într-o plimbare nesfârşită, până aş reuşi să mă adun.

Vreau să am în spatele casei o gradină cu cele mai multe flori de pe pământ, lanuri de gradină, fără grădinar. Bine, poate un grădinar bătrân, adus de spate şi de ani, măcar o sută, pe care să îl găsesc într-o dimineaţă prefăcut în stană (de piatră). Sau într-un copac adus de spate, cu frunze zburlite şi argintii. În grădină să am alei şi bolţi de umbră prin care să se strecoare razele de soare chiar şi noaptea, şi pe sub care să alerge doi copii veseli şi mici chiar şi când ar fi mari.

În grădină vreau să ies dintr-un dormitor cu baldachin şi pereţi pictaţi vara cu munţi ninşi, iar iarna cu lacuri limpezi. Afară din dormitor vreau să am coridoare lungi şi înalte, mai înalte decât restul casei, cu globurile pline cu fluturi, că de la asta a pornit toată povestea. Globurile să stea în aer, nu mă interesează cum, dar aşa trebuie, ca să poată zbura fluturii cu aripi moi prin ele.

Apoi în bucătărie vreau să am o masă din lemn de stejar, lungă cât să nu îi văd celălalt capăt, şi o bucătăreasa înţeleaptă care să îmi dea cafea cu lapte oricând as avea poftă. Să o găsesc mereu, de parcă acolo ar fi locul ei, şi să mă aşez pe un scaun mare din lemn, să îmi atârne picioarele goale deasupra podelei de piatră şi să sorb din cafea căscând.

În restul casei vreau o bibliotecă. Să aibă cărţi pe jos, teancuri, un labirint aproape, să dansez printre ele ascultând muzica pusă la un gramofon, să fie cărţi pe pereţi şi pe tavan şi chiar şi în ceaşca de ceai. În bibliotecă să fie noapte tot timpul, chiar şi ziua, să am ferestre mari, mai înalte decât casa şi draperii grele din catifea. Acolo trebuie să fie iarnă tot timpul, sa trosnească lemne în şemineul plin de praf, afară să se audă zurgălăi şi din bucătărie să miroasă a scorţişoară. Chiar şi când e vară, dar numai în bibliotecă. Noapte trebuie să fie tot timpul ca să pot vedea stelele printr-un telescop, să mă pot visa pe oricare dintre ele, chiar şi pe cele de la capătul universului.

În afară de bibliotecă şi holuri şi bucătărie - pentru că dormitorul ţine mai mult de grădină - vreau să am în casă o mare, să stau toată ziua în apă, chiar şi atunci când citesc în bibliotecă. În partea de casă în care e marea cu nisip şi alge şi tot ce îi mai trebuie, să fie întotdeauna soare, era clar, chiar şi pe vreme ploioasă, să miroasă a peşte, a pescăruşi şi a albastru.

Când nu alerg după fluturi în ţări fără nume, când nu dorm toată ziua sau toată noaptea în baldachin şi nu citesc sau nu mă uit după stele, vreau să iau lecţii de zbor, chiar dacă o să mă ia ameţeala la început. Bineînţeles, chiar şi fără avion.

28 de comentarii:

  1. Viata e frumoasa cand visezi:)La multi ani!Cu intarziere dar tot iti spun:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbă casă! Te şi văd bântuind prin ea, îmbrăcată într-o rochie de bumbac, albă, călduroasă şi răcoroasă în acelaşi timp...
    Doar că fluturii ăia mă cam încurcă... Cum să fie liberi dacă îi ţii în globuri?

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce să ţii fluturii în globuri dacă tot vrei să îi vezi cum zboară liberi?
    la câte aveţi pe cap, dementa aia de la Protecţia Animalelor vă mai lipsea!
    în rest textul musteşte de voie bună, cu doze inspirate de melancolie. frumos ca orice vis muieresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa produc bani, nu gluma, daca e sa o punem de o casa ca asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. George, esti carcotas;
    Florin, multumesc;
    Remus, vad ca insistati... nu e un vis, chiar asa o sa fie casa!
    Sheleve, exact, si calduroasa si racoroasa, cu bumbac dintr-un material vaporos!
    Plus ca vad ca nu pricepeti: fluturii nu sunt liberi dar in globuri, ci in globuri dar sunt liberi...
    Dan, sa incepem sa economisim atunci... eu renunt la ciocolata, tu la tsigari :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai cat de frumos! Ce cuvinte si ce imaginatie ai.
    Ar trebui sa scrii mai des vise, pardon, lucruri care chiar se vor intampla:)

    RăspundețiȘtergere
  7. hmm, noroc ca te-ai corectat imediat!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Superbe imagini.
    Cand facem film?

    RăspundețiȘtergere
  9. haha :)) buna idee. tu in ce rol? las ca o sa te invit la o ceasca de-aia de ceai cand e gata casa.

    RăspundețiȘtergere
  10. da, da... si ceaiul ala sa fie de plante aduse din centrul pamantului, nu? iar pe plaja sa creasca palmieri si cocotieri... si tot in casa...

    RăspundețiȘtergere
  11. ema, eram precisa ca te gasesc si pe tine bantuind prin casa mea. Deci ceaiurile sa fie din fructe, daca tot faci o calatorie pana in centrul pamantului, iar pe plaja sa creasca pomi de ciocolata, daca nu te superi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai spus cuvantul magic VREAU. Restul e floare la ureche :)
    Bafta

    RăspundețiȘtergere
  13. exact :)) am considerat ca daca spun VREAU, restul sunt detalii :D
    ps. coridoarele lungi si inalte sunt pentru tine, andi :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca vrei poti, dar tot in vise:).
    Te-ai inspirat din wonderlandul meu, cu exceptia fluturilor :).
    Tare mumos ai scris; frumos si trist, in acelasi timp,sunt confuza: sa zambesc, sa plang...

    RăspundețiȘtergere
  15. eu tocmai mi-am cumparat dulap wenghe cu 3 usi :))) si sper sa nu faca fluturi ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. E cea mai frumoasa casa din cate au vazut sau si-au imaginat vrodata batranii mei ochi de tanar inginer...
    Am sa te ajut s-o ridici draga mea! Desi sfideaza un pic legile tehnicii, dar merita pentru ca-i casa in care stau inchise visele tale! Sub forma de fluturi aparent liberi, in globuri de sticla...
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  17. Lol auzi la ea, globuri de sticla unde sa-i las liberi... pai tu asa crezi ca-i cu libertatea asta, fluturaso ?!

    Da' ca sa mai bag o bota prin gard : am fost intr-un astfel de glob, unde fluturii zburau liber. Si ti se asezau pe sprancene si pe unde mai aveau ei chef. Mari si mici, albastriii sii crem...

    Oi pune poze la pas prin lume in ceva zi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Proprietatea lui Rockefeller de la Pocantico e doar o cocioabă modestă pe lângă ce vrei tu :)

    http://www.westchesterhistory.com/scans/Picture%20archive/Picturing%20Our%20Past/kykuit1.JPG

    RăspundețiȘtergere
  19. Alina, care al tau, bre, nu induce lumea in eroare, nu stiam ieo ce casa vrei tu si oricum nu ai voie sa vrei ce vreau si eu! :D

    Oli, bravo, uite o idee pentru fluturi la care nu ma gandisem.

    Laura, esti angajata, dar vezi ca sunt cam pretentsioasa :D

    Mircea, bre, sunt precisa ca nu se impiedica fluturii in detalii precum peretii din sticla ai globurilor mele, au treburi mai importante, cum ar fi sa zboare si se aseze pe sprancene si pe unde mai au ei chef sa gadile...

    Mishu, pff, aia nu e imbracat in iedera, si in plus ca pe-afara casa mea este mult mai mica decat pe dinauntru!

    RăspundețiȘtergere
  20. Io observ ca o frumoasa relatie filocalica s-a infiripat intre voi doua. Survine ea unei inghesuiri cu final fericit, oare ?

    Hehehe :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Haha nu fa pe niznaia :D Iti spune Laura.

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai o frumoasa relatie este infiripata inca de-acum un an si chiar mai mult, imi amintesc de parca ar fi ieri cum ne harjoneam amandoua filocalic pe forumul lui Arhi. Dupa aceea grozave intamplari s-au petrecut, forumul s-a sters intr-o zi ca prin minune, iar noi am trecut sa ne harjonim in continuare pe 'fain'-ul tau, dar ceva mai discret de data asta. nNdejdea aia, nu iti face forum :)) Cat despre inghesuiala, i-am promis-o de mult, astept sa ma duc la nunta ei in vederea acestei activitati :D

    RăspundețiȘtergere
  23. Ioana, mamă, cu bucătăreasa cred că se rezolvă, mă bag cumva la tine cu juma de normă. Dar mă-ngrijorez că n-ai scris nimic de Skittles. Ai schimbat regimul?

    RăspundețiȘtergere
  24. Tnti J, sa stii ca ieu m-am gandit la matale, dar nu cred ca te-ai potrivi, si sub nicio forma pentru ca n-ai fi chiar fuarte intseleapta, insa bucatareasa mea sta de bunavoie acolo, nu o platesc. :D Da poate esti de acord sa iti muti cantina in bucataria mea si imi faci si mie cafea cu lapte, ca in rest, de cand am fluturi in stomac, nu am nevoie de alta mancare :D Ce zici, deal?

    RăspundețiȘtergere
  25. eu vreau s-o lovesc pe aia a lu Bote, da nu cred că se poate

    RăspundețiȘtergere