joi, 21 mai 2009

Şi a fost luni

      Şi dacă tot trăiam cu impresia că e 19 mai, cu piesa aia anulată, alu' Mălăele, am dat după Lăcrămioara. Lăcră s-a gândit că ar fi mult mai bine să mergem la teatru în ziua următoare, când chiar e 19 şi chiar se joacă, iar până una alta să mă uit de un ceai, o cafea, o atenţie, că trece ea cu Toni pe la mine să-mi aducă un calendar.
      Drept pentru care am pescuit la repezeală ce am reuşit să-mi amintesc, deoarece ajunge orice se găseşte pentru reţeta Săru'mâna pentru masă, care eram precisă că se va întâmpla, dar oricând ar mai fi nevoie de ceva. Luni lipseau un ou şi o lămâie.

Setadir, se face aşa:

Se ia rechinul de la mama de-acasă (săru'mâna mama lu ioana), după ce a fost alergat în prealabil prin curte, ca să se frăgezească:




Se dă prin mălai doar, că nu ai ou, dar nu te speria, este comestibil, apoi se trânteşte în uleiul de măsline fără alte preludii sau incertitudini.

Până te mai gândeşti, mai serveşti o alună, o cafea, iar pe Toni îl serveşti cu ulei şi sare...



... şi cu usturoi, de preferat fără coji, şi îl laşi în pace să se descurce.

Şi Toni se descurcă după timpul pe care îl are la dispoziţie, iar din când în când îl mai verifici...


...şi ai grijă să îi aduci castravetele curcubitaceu, răzuit şi stors cât te lasă pe tine inima, şi smântâna (sau surogatul care este mai perfect, dacă e să mă-ntrebi pe mine):



Între timp, Lăcrămioara va pune rechinul la prăjit... şi cam atât, dar se numeşte că a muncit mult.

Bine, ea va trăi tot timpul cu senzaţia că e vorba despre delfin, dar n-are nimica, e simpatică.




Va arăta oarecum aşa, iar tzatziki (căci despre el este vorba) va arăta de asemenea foarte mişto, dar îţi promit că nu vei mai sta să îi faci poze.




ŞI

Marele secret, treacă de la mine, o să îl divulg, este să ai la îndemână un specialist care să taie cartofii în cubuleţe aproximative şi să le pună la fiert.
Îţi zic, numai un maestru poate face aşa ceva (numai asta poate face), nu îi dau numele pentru că este o persoană modestă. Nu din alte motive...


La sfârşit, la piece de rezistenţă, îngheţata la care ai copt toată noaptea si imaginea extaziată a publicului participant.

Aici Lăcrămioara nu voia ilustraţie şi a pus un prosop pe cap în ideea că nu iese.

      Asta e reţeta Săru'mâna pentru masă şi toate sunt posibile cu un minim de efort (din partea gazdei), însă trei ingrediente sunt musai esenţiale şi fără ele n-ai făcut nicio treabă: Toni, Lăcrămioara şi Ioana.

Hai, bon appétit.

6 comentarii:

  1. Sună bine. Arată bine. Cred că e foarte gustos, Toni pare priceput. Să înțeleg că dacă vreau să prepar și eu această rețetă trebuie să vă chem? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. da, lucram in echipa... eu sunt cu indicatiile :)))
    dar aceasta reteta nu se rezuma la aceasta reteta...

    RăspundețiȘtergere
  3. cine crezi ca a asteptat sa prinda miros :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta reteta, poate vin si io pe la tine:); can I be the sous-chef? adicatelea sa repet indicatiile date de tine?:))

    RăspundețiȘtergere